Zwollenaren maken tijdens het tanken de afspraak om MONO te rijden

Tankstations zijn natuurlijk naast de plek om te tanken ook de ideale plek voor ‘sociaal bijtanken’. Oftewel: je appjes beantwoorden, snel je dringende mails lezen of je social media bekijken. Zodat je vervolgens weer ongestoord op weg kan gaan. Hier werd maandag 3 april aandacht voor gevraagd.

Gerdien Rots, wethouder Zwolle, en Maarten Slingerland, wethouder Zwartewaterland en bestuurlijk thematrekker verkeersveiligheid in West-Overijssel, deden dit maandagochtend vroeg bij Shell Blaloweg in Zwolle.

Sociale media en verkeer is een gevaarlijke combinatie

Elk jaar gebeuren er veel verkeersongelukken. Afleiding in het verkeer is één van de belangrijkste oorzaken. Vooral de combinatie van social media en verkeer is gevaarlijk. Het MONO-campagneteam ging daarom met klanten van het tankstation in gesprek over het belang van MONO-rijden en hielp bij het instellen van de niet storen-functie (waardoor je geen meldingen krijgt van appjes, mails of social media tijdens het rijden). In ruil daarvoor kregen de klanten een gratis ontbijtje aangeboden: koffie in een MONO-beker en een vers croissantje.

Gerdien Rots ging ook het gesprek aan met tankende automobilisten en benadrukte het belang: “Je vergeeft het jezelf nooit als je een ongeluk veroorzaakt omdat je op je telefoon zat te kijken. Rij daarom MONO!”.

Maarten Slingerland zag dat deze actie effect heeft: “Door mensen persoonlijk aan te spreken ontstaan goede gesprekken over verkeersveiligheid en wat we daar zelf aan kunnen bijdragen. Het mooie aan deze actie, instellen van de niet storen-functie, is dat een groot deel van de verkeersdeelnemers dit gelijk ter plaatse regelt. Zij gaan daardoor direct op een verkeersveiligere manier de weg weer op.”

Rij jij ook MONO?

Veel automobilisten maakten deze ochtend in Zwolle de belofte om voortaan MONO te rijden. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die al het juiste voorbeeld geven: “Ik heb een leaseauto van de zaak. Mijn werkgever stelt MONO rijden ook als voorwaarde bij collega’s met een leaseauto. Op mijn telefoon staat een app waardoor gecheckt kan worden of ik mijn mobiel gebruik in het verkeer. Ik rij dus altijd MONO en daar voel ik me ook veiliger bij.”

Om de MONO-boodschap bij zoveel mogelijk inwoners onder de aandacht te brengen, zijn deze week bij ruim 90 tankstations in Gelderland en Overijssel ook advertenties te zien. Hierin worden automobilisten opgeroepen om MONO te rijden.

Sociaal bijtanken is een initiatief van de provincie Gelderland en Overijssel. Ben jij een werkgever of ondernemer in een van die provincies? Check dan https://wijrijdenmono.nl/voor-bedrijven/ om erachter te komen wat Gelderland en Overijssel doen op het gebied van MONO-zakelijk!

Wethouders delen ontbijtje uit aan klant van Shell

Afbeeldingen

Cookie-instellingen