Vanaf vandaag verplicht: werkgever moet bijhouden hoe personeel naar werk reist

01-07-2024
410 keer bekeken

Met het ov, de auto of op een andere manier naar werk? Werkgevers die meer dan 100 mensen in dienst hebben, moeten dit vanaf vandaag van hun werknemers gaan bijhouden. Het doel is in kaart brengen hoe mensen zich van en naar werk bewegen, met vandaag als nulpunt. Lees hier hoe en wat!

Deze rapportageverplichting heet de werkgebonden personenmobiliteit (WPM). In de toekomst zou de data in de rapportage gebruikt kunnen worden als basis voor maatregelen om de CO2-uitstoot van mobiliteit naar beneden te brengen.

Waarom rapporteren?

Nederland heeft afgesproken de CO2-uitstoot te verminderen. De CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van werknemers hoort daar ook bij. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wil daarom bekijken hoeveel CO2 het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers uitstoot. Op dit moment zorgen zakelijk verkeer en woon-werkverkeer samen naar schatting voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland. 

Jouw rol als werkgever

Als werkgever heb je dus een grote rol in het duurzamer maken van de werkgebonden personenmobiliteit. Bijvoorbeeld door, als het kan, je werknemers thuis te laten werken. Of door ze met het openbaar vervoer, de fiets of een elektrische auto naar het werk te laten komen. In je rapportage staat wie je advies op maat kan geven om verder te verduurzamen.

40 miljard auto-kilometers

Met afstand de meeste kilometers voor werk worden afgelegd met de auto, blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Autobestuurders en passagiers leggen gezamenlijk bijna 40 miljard kilometer per jaar af voor hun baan. Bij het openbaar vervoer zijn dat bijna 6 miljard werkkilometers, met de fiets wordt bijna 4 miljard kilometer afgelegd voor het werk en lopend 200 miljoen kilometer.

Meer informatie over de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit? Klik op de knop hieronder:

Meer info

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen