Hoogste aantal verkeersdoden in veertien jaar: dit is wat je als werkgever kunt doen.

18-04-2023
520 keer bekeken

In 2022 vielen 737 doden in het verkeer. Het hoogste aantal sinds 2008. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Hiermee lag het aantal verkeersdoden in 2022 bijna 27 procent hoger dan het jaar ervoor. Dit is wat jij als werkgever kunt doen om het aantal verkeersongevallen te verminderen.

Grootste stijging aantal verkeersdoden in Noord-Brabant

In Noord-Brabant vielen 140 dodelijke verkeersslachtoffers, het hoogste aantal van alle provincies, en 49 meer dan in 2021. In Drenthe, Overijssel en Zeeland vielen een stuk minder slachtoffers, maar verdubbelde het aantal verkeersdoden wel vergeleken met 2021. In de provincie Utrecht daalde het aantal verkeersdoden, in Flevoland was het aantal slachtoffers bijna gelijk als in 2021. In Flevoland vielen de minste verkeersdoden. Klik hier voor de cijfers van het CBS.

Hoogste aantal omgekomen fietsers in 27 jaar

In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn 84 meer fietsslachtoffers dan het jaar ervoor, en is het hoogste aantal sinds 1996 (het begin van de registratie). Aan de hand van de cijfers van het CBS (zie grafiek hieronder) is er een stijging te zien in het aantal fatale botsingen van fietsers met personen- / bestelauto's en vrachtauto's / bussen.

Daarnaast hadden 225 inzittenden van een personenauto een fataal ongeluk, 50 meer dan in 2021.

SWOV: "Aantal verkeersslachtoffers hangt af van mobiliteit"

Het aantal verkeersslachtoffers hangt volgens de SWOV af van de mobiliteit: hoe meer men reist, hoe vaker men bij een ongeval betrokken kan raken. Het aantal slachtoffers hangt ook af van de veiligheidskenmerken van die mobiliteit: er zijn veilige en minder veilige wegen en veilige en minder veilige voertuigen. Daarnaast beïnvloedt ook het rijgedrag de kans op een verkeersongeval. Het aantal verkeersdoden in een bepaalde groep wordt dus niet alleen bepaald door hoe ‘gevaarlijk’ het voor een bepaalde groep is, maar ook door de hoeveelheid mobiliteit van die groep. Niet gereden kilometers zijn immers de veiligste.

MONO-zakelijk: werkend Nederland veiliger en bewuster onderweg

Ook zakelijke mobiliteit moet veiliger en bewuster. Bewust onderweg is goed voor zowel werknemers als werkgevers. Het leidt tot minder ongevallen en minder uitval. En het zorgt daarmee voor een betrouwbare planning, tevreden klanten en kostenbesparingen.

Door zonder afleiding rijden, gedeeltelijk thuiswerken, spits mijden, en slim je vervoersmiddel kiezen te normaliseren lever je als werkgever een bijdrage aan de verkeersveiligheid in Nederland. Zo zorg je ervoor dat jouw medewerkers én andere weggebruikers aan het eind van de dag weer veilig bij hun geliefden thuiskomen.

Ongevalsdriehoek (Driehoek van Heinrich):
1 verkeersdode = 30 zware letsels = 300 ongelukken = 3.000 blikschade = 30.000 bijna-ongelukken.
Doe dit keer 738 (aantal verkeersdoden in 2022), dan heb je meer dan 22 miljoen bijna-ongelukken per jaar. Dit zijn meer dan 60.000 bijna-ongelukken per dag...

 

MONO-zakelijk faciliteert, inspireert en ondersteunt werkgevers om bewust onderweg te gaan. Of je nu een organisatie bent met 1.000 of 10 medewerkers. Wij delen best practices, tips en tools. Iedereen veiliger, slimmer en duurzamer onderweg. Daar doen we het voor!

Bekijk onze toolkit met tips, middelen, apps, trainingen, intermediairs en meer om als organisatie werk te maken van bewust onderweg.

Ga naar toolkit

Daarnaast vind je een hoop video's, interviews en actueel nieuws over bewust onderweg gaan op onze website.

Deze regionale partners kunnen jouw bedrijf helpen

Wil jij als organisatie hulp bij het realiseren van een bewust mobiliteitsbeleid, zodat je medewerkers veilig onderweg gaan? Bekijk dan hieronder per provincie welke regionale partner jou hierbij kan helpen:

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen